tom wagner
               mountain ultra trail runner

Blog Post

a 100k less than "usual"

thomas.wagner • Apr 10, 2018

@ the 100 miles of Istria, running "only" the 67k GREEN course ;-)

April 2018, Silke und mein 4. Besuch beim 100 Miles of Istria Ultratrail in Folge. Und gleich vorweg: sicher nicht das letzte Mal ;-)
Vor vier und vor drei Jahren ging es jeweils auf die 100 Meilenstecke (ok, 100+), letztes Jahr waren wir zum Helfen da ("playing the sweepers") und nachdem Alen (der Racedirector) dann meinte: "Nach einem Jahr "Arbeiten" ist dann wieder "Laufen" angesagt!" ging es heuer wieder an die Startlinie; aber nicht auf die 100 Meilen oder die 110km, sondern "nur" die 67km. Der Grüne Kurs eben. Kurz und knackig.
Nachdem es sich heuer ergeben hat, dass die Rennen eher kürzer sein werden (Zegama, Trofeo Kima, Schwarach Ultra, OMM, Glen Coe Skyline), so hab ich mich diesmal dafür entschieden, eine der "Sprintstrecken" anzugehen. A "Rust Buster", as they say!
Gleich vorweg: leicht ist es nicht, die 100 Meiler zu sehen und selber nicht am Start zu stehen. Wäre ich früher angreist (was sich arbeitstechnisch einfach nicht ausgegangen ist), dann hätte ich vielleicht noch versucht mich auf eine längere Distanz umzumelden (wie letztes Jahr beim Chiemgauer 100 !). Aber ich denke es ist gut so, und die 100 Meilen gibt es auch noch 2019! ;-)

Also die 67km. Und etwa 2500 positive (und negative) Höhenmeter. Start in Buzet, Ziel in Umag. Also diesmal nicht quer über die insel; aber doch ein schönes Stück davon. Der Beginn der Strecke ist nicht ident mit der 100 Milen Strecke, sondern führt uns über eine Zusatzschleife durch das hügelige Umland. Der Start am Samstag um 8:00 ist fein; etwas Ausschlafen und bei den ersten Sonnenstrahlen in kurz/kurz am Start stehen kann schon was. Nachdem die Pflichtausrüstung sich auch in einen Belt packen lässt, entschließe ich mich auf eine Laufweste zu verzichten und es diesmal auch ohne Stöcke zu versuchen. Sind ja nur 2500 positive Höhenmeter ;-)

Samstag, 8:00. Startschuß. Die Meute setzt sich in Bewegung. Michael und ich hängen uns neben Julien Chorier rein und es geht anfangs zügig (weil noch nicht wirklich warm) dahin. Zwei Einheimische nutzen die Gunst der Stunde und laufen vor uns, um der Videocrew zu gefallen. Bald der erste Anstieg, einen Biketrail nach oben. Bei einem Hunderter (Meilen oder u.U. sogar km) würde man hier vermutlich gewisse Teile gehen. Nun aber doch laufen, oder? Klar. Muss man. Oben angekommen eine erste Asphaltstrecke. Kurzer Besuch von zwei wachsamen Hunden, die aber glücklicherweise den Läufer vor mir auswählen und mich in Ruhe lassen. Der erste Downhill geht einen schönen Waldpfad entlang und wir müssen immer wieder über einen kleinen Bach springen. Die ersten zwei Male noch mit trockenen Füßen, dann irgendwann aber zwecklos und mittig durch. Nächster Anstieg und wir kommen zur ersten Verpflegung in Vrh. Silke ist da und ich werfe mir ein erstes Gel ein. Und weiter. Bald dann auch schon die zweite Verpflegung bei km 15.7 beim Staudamm.

Bis jetzt bin ich noch alles gelaufen. Aber im nächsten Anstieg (nun sind wir wieder auf der 100 Meilen Strecke) erlaube ich mir den einen oder anderen Powerhike ;-) ...Es wird warm und Istrien zeigt sich heute von seiner schönen Seite. Es ist Frühling. Super schön. Darum sind wir ja hier. Im Anstieg nach Motovun rauf überhole ich Francesca Canepa, die auch heuer wieder die 100 Meilen für sich entscheiden kann. Chapeau! Im nächsten Abstieg merke ich meine Beinchen schon etwas. Diese "Bolzerei" muss man auch erst gewohnt werden ;-) ... der Anstieg rauf nach Oprtalj ist immer hart, wenn man auf der 100 Meilen Strecke ist; aber auch heute nicht ganz spielerisch. Anyway, ich vermisse meine Stöcke nicht wirklich und recht bald ist auch dieser "Hügel" überwunden. Km 35 und mehr als die Hälfte ist ja schon hinter mir. Im Downhill laufe ich auf Andi auf, er läuft die 110km, ein Highfive und einige gegenseitige aufmunternte Worte werden gewechselt. Congrats Andi fürs durchkämpfen und die gute Zeit!
In Groznjan komme ich zur Labestation und Michael ist gerade beim Wegstarten. Gerade 1 1/2 Minuten trennen uns hier. Ganz kurz setzte ich mich aber hin und schlürfe etwas Cola. Es ist schon warm und mein "Francois"-Hut tut nun gut. Auch Julien Chorier ist nicht all zu weit vor mir (weitere 7 Minuten) und ich hoffe auf einen "zweiten Wind". Also auf und los. Mein momentan 5. Platz ist ja schon cool, aber ein Podium in "Sichtweite" mobilisiert vielleicht doch noch zusätzliche Kräfte? Richtung Buje geht es einige Forststrassen entlang und man muss wirklich laufen. Ich versuche es so gut es geht um nicht in den "shuffle"-mode zu kommen. Von Buje (km 53.9) geht es nun fast nur mehr bergab und flach dahin. Michael hab ich inzwischen aus den Augen verloren; auch wenn er nur 2 1/2 Minuten vor mir ist. Silke meint aber, dass es dem bis dahin 2. Platzierten nicht so gut geht und ich den einen oder anderen noch holen kann... Letzte Kräfte mobilisieren und im Laufschritt bleiben. Nur nicht stehen bleiben. Aber der eine oder andere Krampf macht sich bemerkbar. Kurz stehen bleiben. Salztablette und einige Schritte gehen. Verdammt. Nicht gut. Aber Ruhe bewaren. Leider geht es dem Italiener Stefano Fantuz nicht gut und er muss kurz nach Buje sein Rennen beenden. Bescheiden sowas. Ich laufe dann irgendwann wieder. Aber unter 5min/km geht leider nicht mehr. Da muss der "Legspeed" noch etwas traininert werden. Aber zumindest diesen 4. Platz halten? Blick nach vorne! Aber Michael nimmt mir hier nochmals fast 5 Minuten ab und im Ziel darf ich dann in 6:12:38 h als 4. einlaufen. Nur Blech.
Nur. Nein, nicht wirklich. Echt cool dass sich ein Top10 hier ausgegangen ist (offiziellen Resultate hier); ich meinen Spaß hatte und die Form in die richtige Richtung zeigt. Super happy. Aber klar, bei einem 4. Platz grübelt man halt auch gleich, wo es denn gefehlt hat / wo die eine oder andere Minute noch zum rausholen gewesen wäre. Anyway, jetzt mal Michael gratulieren und Silke begrüßen, mit Alen kurz plaudern und dann etwas Flüssigkeit zuführen.

Julien, Michael und ich genehmigen uns eine Massage und dann heisst es den Tag genießen, die anderen Läufer anfeuern und das eine oder andere Bier oder den einen oder anderen Cappuccino in der Sonne mit Gleichgesinnten / Freunden zu genießen. What a day. Schön da zu sein. Schön, gut angekommen zu sein.

Zum Abschluss dann doch noch der eine oder andere Gedanken zum Lauf:

Zufrieden, definitv.

Verbesserungspotential: ja, die eine oder andere Minute kann schon noch herausgeholt werden:
...ich bin glaub ich am richtigen Weg, aber meine Beine sind halt durch die Jahre der langen Läufe "langsam" geworden und es braucht etwas bis ein gewisser Pep / Elan wieder in die Haxn kommt. Work in Progress ;-)
...an den Labestationen muss ich mich weniger lange aufhalten; eigentlich gar nicht, sondern durchlaufen. Auch da muss ich die Gewohnheiten der langen Läufe ablegen ;-)

What else!?
Eigentlich bleibt mir nur Danke zu sagen: Danke!
Danke an Silke die mich mal wieder rundum betreut hat!
Danke an Alen und sein gesamtes Team für diese geniale Veranstaltung und einfach die Atmosphäre!
Danke an meine Leidensgenossen für die gute gemeinsame Zeit vor, wärhend und nach dem Rennen!
und Danke an meine Sponsoren, die mir helfen, dass ich das ausüben kann, was ich einfach gerne mache ;-)

...Noch was!? Ja: ich kann diese Veranstaltung nur sehr empfehlen und wir werden auch nächstes Jahr wieder mit dabei sein! Vielleicht wieder die 100 Meilen; vielleicht die 110km; oder doch wieder als Sweeper!? Auf jeden Fall wieder dabei!

Und dies als kleine Erinnerung für uns Alle: Von Graz aus sind es gerade einmal 3 1/2 Std. Autofahrt bis Umag; also ich hoffe dass 2019 sich noch mehr von uns hierher "verirren" und die Anzahl der österreichischen Starter noch weiter zunimmt. Und auch die unserer deutschen Nachbarn. Wäre doch fast mal was für einen Teamausflug des "Salomon Alpenteams", oder ;o)

Uns allen eine gute Erholung und bis bald auf den Trails dieser Welt!
soLong und bis bald,
tom

By thomas.wagner 04 Jan, 2023
everyone is familiar with those indexes / indices, right!? and so what!? top 1%? ok, sounds cool. nothing more. grateful that I live a life where running is a fun side hassle that allows me and my fam to explore some awesome places. speaking of awesome places: sooo excited to toe the line at Western States Endurance Run 100 Miles this June. so better focus on the training and once again apologize for not being very active on this / my site. but I will keep trying... best and happy trails, tom
By thomas.wagner 07 Apr, 2022
... 20 to keep you in the race...
By thomas.wagner 19 Jan, 2021
pretty cool to see your own self on a cover of a trailrunning mag, right!? honored to make the cover of the current issue 01/2021 of the Trailrunning Szene ;-) ...potentially not only the cover is a good one but also the content; go check it out!
By tom 01 Jan, 2021
...there is actually a load of cool gear out there and I'm fortunate enough to be able to play with much of it; but actually my gear of the year 2020 is a pretty simple, but pretty important one. No; its not a shoe, but likely an even more important piece of gear for a (trail)runner: a handheld! Some sort of a bottle with some sort of a strap to attach it to your hands.
By thomas.wagner 11 Dec, 2020
I’m actually pretty bad in bragging about myself. Anyway, I was nominated for the Austrian Trail Awards due to my 2020 performance; especially because of winning the Chiemgau 100 Miles . Nothing too special IMHO (a german version of a race report from the local press can be found here ). By actually thinking about it a bit more in detail, this individual win in this strange period of COVIDian times simply could imply a bit of luck that day on my side and not many other runners chasing that win… …maybe. But there is actually a bigger picture to look at. Not only 2020 in itself and not a single performance for sure. So, as I am anyway super late in writing a “race report” about the Chiemgau 100 (s)Miles, I thought I might as well use this “opportunity” of being nominated for the Austrian Trail Awards ( find out all about the nominated girls and boys here ) and dig a little deeper why this performance is at least in my opinion not only luck but maybe also some hard work over years; actually decades... Running 100 miles during COVIDian times can actually be seen as sort of the most appropriate way to practice “distancing”. Starting blocks during the Chiemgau 100 aren’t introduced in 2020, but are a way of allowing us runners to choose the right time window for the first “loop” to be ready for the second part that aligns with the 100 km course. Every full hour between 2 (this year 1) PM and 8PM, a small group of runners departs… At 7PM, it was only 3 of us. And no, we did not take it slow and easy really; although Flo (the winner of the 2019 edition) and I at least tried to convince the other one of that. So the night was sort of “hot” already and the next morning did not bring us any cooler temps really. In the end it turned out to be a pretty hot day and thanks to my crew chief a lot of ice in my hand bottles, in my neck bandana and under my hat made me keep moving forward. Long story short, after 22:09:32 h I made it back to the start line in 1st place. Super happy about it! So grateful about another 100 miles victory; about another awesome long day out on the trails. That was now number 7 in total and besides a win (my 100 miles PB in 19:49:43 h) and then course record at the 100 miles of Istria in 2016; it was my 6 th win here at the Chiemgau 100 Miles. And this is where likely luck does not explain the whole story anymore. My first win was back in 2011 (a decade ago!). Again in 2012 (tied with Lars Donarth), 2015 , 2017 , 2018 (still the course record in 21:19:44 h) and this year, 2020. In 2014 , I managed to hold on for a second place behind Rudi Döhnert. And yes, I also DNFed at this race once; after ~100k in 2013 . Figure 1 shows my times over the course of a decade (!) running/finishing the Chiemgau 100 Miles. And although this is not how trend analysis should be done properly, it is at least reasonable to argue that I did not get much slower over the course of a decade. That’s sort of cool and please allow me to be a little proud about that “trend” ;o) ...I will do my very best to keep that trend alive in the years to come. Long may you run !
By thomas.wagner 22 Sep, 2020
super excited to join this group of atheltes and learn from the past! for more details see https://alpfronttrail.com/
By thomas.wagner 10 Aug, 2020
Matthias Krah and I, after finishing / winning the 100 km and 100 miles, respectively. Super happy with the long day out (22:09 hrs) and likely will take a day or two to process it all. ...a little "report" will follow asap! in the meanwhile, happy trails to all of you! photo credit and big thanks to @summitsforthesoul (Florian Schütz)
By thomas.wagner 23 Jul, 2020
...this will be awesome! virtually AWESOME ! HERE is a link to the detailed programm! ....don't know how I made it into that list of all this badass athletes around me ;-) Go an check out the line up and register early! will be great fun to listen for sure and I'm sure that the one or the other thing can be learned from any of us! keep running single tracks and keep showing up! happy trails in the meantime and stay healthy!
By tom 20 Jul, 2020
...there might not be much going on concerning races and the like; so enjoy being outdoors, train for the sake of training and breath cool air up high or sweat a lot down low. ...maybe try an FKT (fastest known time) or simply explore the playground near you. Eventually we will be toeing the start line soon! fingers crossed that this will be rather sooner than later. In the meanwhile, run to add life to your days! happy trails!
By thomas.wagner 29 Mar, 2020
A few thoughts (and maybe recommendations) about a number that seems to show up in three of my “passions”: 80 / 20 A ratio that might be relevant for three of my passions: coffee, hydrogeology and running long... 1) Coffee : 80 % bio arabica / 20 % bio robusta Right now, we do have some additional time to think about things in our live, we didn’t before. Not saying that I’m working any less hours. However, the home office actually demands a different work flow and required this week a sort of emergency order for coffee to keep me working. This is actually when the 80/20 ratio sort of appeared in all these three “disciplines”. I ordered four different coffees (250g each, whole beans) at a local roastery called “Paul&Bohne”: one was a 100 % arabica, one a 50/50 arabica/robusta, one 90% arabica, 10 % robusta and the final one, the “Lendblend” was a 80/20. And I must admit, I like the 80/20! A personal preference - nothing more, nothing less. 2) Hydrogeology : 80 % older, longer stored water / 20 % event water Currently, I’m working on a project about a soil substrate map of Styria (Austria) we try to complete somehow despite all the necessary measures necessary during COVID-19. But usually, my research focus is more on spring catchment characterization and there is a manuscript currently under review (“Active rock glaciers as shallow groundwater reservoirs, Austrian Alps”) that I check its status on a regular basis. Long story short: springs may react on recharge events differently. Some show basically very little fast response on event water and the spring hydrograph is rather dampened. Other springs, like many karst or rock glacier springs do show a much higher variability in spring discharge usually related to preferential flow paths. Interestingly, the percentage of event water (fast flowing through the aquifer after storm or snow melt events) in at least some of these catchments is ~20%, meaning that older, longer stored water (with usually higher mineralization) is ~80% of the runoff. This is definitely not a number that holds true for all spring catchments, but at least some I had the chance to study (Wagner et al. 2016, Winkler et al., 2016). 80/20, but others are more like 60/40, but basically never 100 % event water. However, during drought periods (or actually periods of no to very little recharge) spring flow or actually river runoff might be 100 % groundwater contribution… We might come back to this when there is time to think again about our climate crisis and not the COVID-19 anymore. Ideally, the latter might show that we can live with a little less (add here travel, meat, etc.) than we used to… 3) (Ultra-) Running : 80 % slow runs / 20 % high(er) intensity Just reading the German version of “Training for the Uphill Athlete – A manual for mountain runners and ski mountaineers” by Steve House, Kílian Jornet and Scott Johnston that I bought for Silke because she didn’t like to read the English version, there is an obvious focus on establishing an endurance base, meaning we all should have a good base built before even do the faster, high intensity stuff. If we did a good job in building this base, we need to keep the balance between the “slow” runs and the “intense” ones. And yes, this ratio is 80/20. When you think about what “polarized training” suggests (there is reasonably strong evidence that it is very beneficial for endurance athletes (Seiler, 2010) and potentially for recreational runners too (Munoz et al., 2014) to train that way), you should spend a lot of time (80 %) below your aerobic threshold (AeT), and only a 1/3 of the remaining time between AeT and lactate threshold (LT) and the other 2/3 remaining above LT. I must admit, I like the 80% but often have a hard time to push really hard during these 13% (or actually two high intensity sessions a week). So hopefully race season is coming soon again to get that percentage up again. So what should this 80/20 ratio tell you ? …definitely no “conclusion” here from my side, just simply an observation of me (coffee), myself (hydrogeology) and I (running long) that the ratio 80/20 might be a “good” one… ...maybe right now, all these "passions" do not really matter that much and we should all use 80% on " family time " and reduce intensity (unnecessary stress) in our lives in general to (below) 20%!? Fingers crossed we all will be out on the trails soon again, enjoying our coffee at a campsite, and not having work and hobby getting too close to each other as it is right now, where home & office is the same and it is hard to disconnect from work. Stay healthy and stay positive. And if this post did not make any sense to you, at least it might have distracted you a little from the current situation… Happy home and hopefully happy trails soon! Cheers, tom References: House, S., Jornet, K. and Johnston, S., 2019. Training for the Uphill Athlete – A manual for mountain runners and ski mountaineers. Patagonia Books, Ventura, United States. ISBN: 978-1-938340-84-0 Seiler, S., 2010. What is the best practice for training intensity and duration distribution in endurance athletes? International Journal of Sports Physiology and Performance 5(3): 276-291. https://doi.org/10.1123/ijspp.5.3.276 Munoz,, I., Seiler, S., Bautista, J., Espana, J.m Larumbe, E., Esteve-Lanao, J., 2014. Does polarized training improve performance in recreational runners? International Journal of Sports Physiology and Performance 9(2): 265-272. https://doi.org/10.1123/IJSPP.2012-0350 Paul & Bohne: https://paulundbohne.at/ accessed 25.03.2020. Wagner, T., Pauritsch, M., Winkler, G., 2016. Impact of relict rock glaciers on spring and stream flow of alpine watersheds: Examples of the Niedere Tauern Range, Eastern Alps (Austria). Austrian Journal of Earth Sciences 109(1), 84-98. https://doi.org/10.17738/ajes.2016.0006 Winkler, G., Wagner, T. Pauritsch, M., Birk, S., Kellerer-Pirklbauer, A., Benischke, R., Leis, A., Morawetz, R., Schreilechner, M.G., Hergarten, S., 2016. Identification and assessment of groundwater flow and storage components of the relict Schöneben Rock Glacier, Niedere Tauern Range, Eastern Alps (Austria). Hydrogeology Journal 24, 937-953. https://doi.org/10.1007/s10040-015-1348-9
More Posts
Share by: